Geweldige opstekers!

Column Agnes Wolbert


Soms komen dingen samen op een manier die je zelf niet had kunnen verzinnen. Dat overkwam me in de dagen voor de Kerst. We waren op het bureau aan het broeden op de mediacampagne van 2020. We zijn heel actief met ons Adviescentrum, het steunpunt Levenseinde en Dementie, vijftig spreekuurlocaties, de informatiebijeenkomsten in elke regio, tweehonderd lezingen en presentaties en bijvoorbeeld de 50-plusbeurs.

Maar daarnaast ziet u de nvve sinds vorig jaar ook op tv en social media en hoort u ons op de radio. Vanaf deze maand komt u onze nieuwe campagne tegen. Laat u verrassen. Ik denk dat u trots op de nvve zult zijn. En trots op uzelf dat u al lid bent.

Onmiskenbaar willen we met de nieuwe campagne zeggen dat je wel actief zélf iets moet doen om optimaal gebruik te maken van de goede euthanasiewetgeving die we in Nederland hebben. Je moet goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden om waardig te sterven. Het opstellen van wilsverklaringen en praten met je huisarts en met je naasten horen daar onlosmakelijk bij.

Bovendien: wat als jonge mensen zich zorgen maken over de vraag of hun ouders wel goed geïnformeerd zijn over een waardig einde? Of als je moeder net de diagnose alzheimer heeft gehoord, eigenlijk zaken zou moeten gaan regelen, maar niks onderneemt?

We vragen in 2020 aandacht voor het feit dat de euthanasiewet niet vanzelf voor u gaat werken en dat u dus actie moet ondernemen. Om te beginnen door contact met de nvve op te nemen. We staan graag naast u en helpen u verder.

Ik was daarom ontzettend blij met actrice Olga Zuiderhoek die zich op een van diezelfde dagen bij Pauw uitsprak over meer steun voor de nvve, vanwege ons niet aflatende gevecht voor de euthanasiewet en de uitvoering daarvan. Dat voelde als een geweldige opsteker voor onze goede zaak!

Haast tegelijkertijd werd het advies van de procureur-generaal bij de Hoge Raad over ‘Catharina A.’ bekend, de verpleeghuisarts die voor de strafrechter stond vanwege euthanasie bij verregaande dementie en werd ‘vrijgesproken’. In dat advies staat dat euthanasie bij verregaande dementie mag, mits er een goede wilsverklaring is en aan de overige voorwaarden van de wet is voldaan. Ook belangrijk is dat er niet opnieuw toestemming van de patiënt hoeft te worden gevraagd. Als de arts vindt dat dit niet meer kan omdat de patiënt dat niet meer begrijpt, dan hoeft de arts dat niet te doen (zie pagina 20).

Zo kwamen voor mij drie dingen samen die ik nooit bij elkaar had kunnen bedenken: onze campagneboodschap, een actrice bekend van toneel, film en tv die de nvve warm onder de aandacht brengt en een procureur-generaal die het gedachtengoed van de nvve in het advies aan de Hoge Raad verwoordt.

Toen ik in dezelfde week naar de tandarts ging, vond ik daar in de wachtkamer onze Relevant. Ik had al die toevalligheden niet bij elkaar kunnen verzinnen, maar u begrijpt: het nieuwe jaar kon voor mij al niet meer stuk.

Deel deze pagina