Redactioneel


Dick Bosscher, hoofdredacteur

Een bijzondere decembermaand

Wie had kunnen denken dat we zo’n bijzondere decembermaand voor de boeg hebben? Normaal staat deze maand in het teken van gezelligheid, familiebezoek en veel te veel kerstmuziek. Corona strekt echter ook zijn tentakels uit over de feestmaand. Ik hoop dat we u desondanks een mooie Relevant kunnen aanbieden, waarin de relativerende toon van Hanneke Groenteman (81) u misschien wel aanspreekt. Ze zegt: ‘Komt tijd, komt raad, denk ik altijd. En dat heb ik met doodgaan ook wel. Ik koester een stille hoop dat ik die gelukkige drommel ben die goed wegkomt.’ In Relevant nummer 3 van dit jaar stond een artikel over de zorgvuldige zelfdoding van acteur Johan Ooms. Naast de emoties die het stuk opriep, waren er ook vragen. Zoals: wat wordt er nu verstaan onder een zorgvuldige zelfdoding? Mag je er als naaste bij aanwezig zijn? Wanneer loop je het risico straf­rechtelijk vervolgd te worden? We besloten de vragen op een rijtje te zetten en ze te beantwoorden in deze editie van Relevant.  Toen Expertisecentrum Euthanasie acht jaar geleden als Levenseindekliniek de deuren opende, werd dit initiatief van de NVVE vanuit de medische wereld met

argusogen bekeken. Inmiddels is er vertrouwen onder artsen en ook de artsenorganisatie KNMG is lovend. Expertisecentrum Euthanasie richt zich nu ook op bijscholing van artsen. Een goed moment voor bestuurder Steven Pleiter om met pensioen te gaan. Hij en zijn opvolger Sonja Kersten komen in deze Relevant uitgebreid aan het woord. Hieronder kunt u lezen dat NVVE-leden met korting het boek van verpleeghuisarts Marinou Arends kunnen bestellen. Dat brengt me erop dat ik graag eens onze boekenrubriek onder de aandacht wil brengen. Er verschijnen ongelofelijk veel boeken waarin het levenseinde een thema is. Martien Versteegh, die de rubriek onder haar hoede heeft, kiest er telkens een paar uit om te bespreken. Wat opvalt is dat het echt niet altijd in een groot tranendal hoeft te eindigen. Er zijn boeken bij die je raken of tot nadenken stemmen en boeken die zo goed geschreven zijn, dat je ze maar niet kunt wegleggen. Meteen een tip voor deze decembermaand.

Namens de redactie van Relevant wens ik u fijne dagen en alvast een voorspoedig en gezond 2021! •

image

Bestel met korting

In het boek Aangeklaagd voor Euthanasie vertelt verpleeg­huisarts Marinou Arends hoe zij euthanasie verleende aan een patiënte met vergevorderde dementie. Haar openheid had een hoge prijs: Marinou Arends kwam voor de tuchtrechter te staan en het Openbaar Ministerie beschuldigde haar van moord. Leden van de NVVE kunnen het boek met 7,50 euro korting bestellen bij uitgever Wolf Publishers.

Ga naar wolfpublishers.eu/euthanasie/nvve en maak gebruik van de speciale kortingscode:

NVVE2020